Naujienos ir renginiai

2020-03-05

Klaipėdos LEZ ieško REHAU gamyklos vystytojo

05 Kov 2020

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė skelbia partnerio – nekilnojamojo turto vystytojo – paiešką Vokietijos polimerų milžinės REHAU gamyklai plėtoti. Klaipėdos LEZ planuoja, kad per artimiausius porą mėnesių pritraukus vystytoją ir pasirašius sutartį, jau šį rugsėjį būtų galima pradėti statybos darbus, projektą užbaigiant iki kitų metų spalio.

Prieš kelias savaites Vokietijos REHAU pranešė apie savo naują investiciją Klaipėdoje. Bendrovė 2022 m. pradžioje planuoja pradėti mikro kabelių vamzdžių sistemų optinio pluošto kabeliams gamybą ir pirmajame etape įdarbinti 55 specialistus – įskaitant vadovus, inžinierius, mechanikus, elektrikus, administracijos specialistus, įrangos operatorius ir sandėlio darbuotojus. REHAU padalinio Klaipėdoje produkcija bus daugiausia tiekiama didmenininkams, telekomunikacijų bendrovėms ir savivaldybėms Europos šalyse.

Vaidas Velykis, Klaipėdos LEZ verslo plėtros vadovas, komentuoja, kad REHAU plėtrai Klaipėdoje pasirinko šiuo metu populiarėjančią “Build-to-Suit” strategiją, kuomet kompanijai gamyklą pastato nepriklausomas NT vystytojas, o tada bendrovė objektą iš jo nuomojasi.

“Žinoma, REHAU labai teigiamai įvertino Klaipėdos talentus ir mūsų LEZ infrastruktūrą, tačiau itin svarbus buvo ir greičio faktorius. Vos vasarį pasirašę sutartį su REHAU, iškart ėmėmės paruošiamųjų projekto darbų: jau renkamės architektūros kompaniją ir netrukus startuosime su techniniu gamyklos projektu, pradedame formuoti sklypą. Šie ir kiti žingsniai mums su REHAU leis sutaupyti apie 4 mėnesius, o net ir toks laikas gali būti kritiniu faktoriumi renkantis vietą investicijoms. Šiomis dienomis pradėsime NT vystytojo paiešką, jis nuo birželio ir perimtų šią “estafetę”, – trečiadienį Vilniuje vykusiuose “Colliers International” Baltijos NT lyderių verslo pusryčiuose kalbėjo V. Velykis.

Būtent NT konsultacijų bendrovė “Colliers International Advisors” ir bus Klaipėdos LEZ ir REHAU projekto partneris. Regimantas Kacevičius, “Colliers” partneris ir pramonės bei logistikos grupės vadovas, teigia, kad REHAU sprendimas patiems neinvestuoti į pastatus sukuria patrauklią galimybę į projektą įsitraukti rinkos profesionalams – vietiniams ir tarptautiniams NT vystytojams. Šiuo žingsniu REHAU gali reikšmingai susimažinti pradines investicijas, o prie projekto prisidėsiantis NT vystytojas gaus solidų nuomininką, ilgalaikę sutartį ir likvidų projektą.

“Lietuvoje “Build-to-Suit” projektų rinka atsirado vos 2015 m., o per šį laiką įgyvendinti ar suplanuoti 9 tokio tipo projektai, kurių bendras plotas siekia 138000 kv. m arba dar trečdaliu mažiau, jei eliminuotume susijusių įmonių projektus, nesiūlytus vystyti atviroje rinkoje. Vis dėlto su naujomis Vakarų investicijomis į Lietuvą vis drąsiau ateina ir naujoviški veiklos vystymo principai, todėl prognozuojame, kad ateityje tokio tipo projektų daugės. Kadangi REHAU atveju iš dalies einame į vystytojo daržą – patys parinksime projektavimo įmonę ar imam gryninti komercines sąlygas – kalbėdamiesi su NT vystytojais būsime atviri diskutuoti tiek apie fiksuotas nuomos kainas, tiek apie naujovę mūsų rinkoje – fiksuotą pajamingumą”, – teigė R. Kacevičius.

Pirminiame etape REHAU Klaipėdos LEZ planuoja 17475 kv. m gamyklą, kuri ateityje galėtų būti plečiama. Projektas būtų vystomas 4,4 ha sklype, jame  numatyta 1500 kv m ploto biurų, darbuotojų ir laboratorijų patalpų, 4275 kv. m sandėlių ir 11700 kv. m gamybinių patalpų. Tolesnėje perspektyvoje atrinktas NT vystytojas turėtų galimybę šalia REHAU formuoti beveik 10 ha dydžio industrinį parką su 50000 kv. m vystymo potencialu.

Follow us on Linked In